Konflikt inom hyresförhandlingen

Konflikt inom hyresförhandlingen

Tumult i Sverige kring förhandlingen om nästa års hyror

2013-12-11

Nu är det återigen dags för förhandlingen om hyreshöjningen inför nästa år. Detta orsakar som vanligt ett visst tumult, när fastighetsägare yrkar på ökade krav på underhåll samtidigt som hyresgäster inte vill betala mer, på grund av bristande underhåll. Hyresgästföreningen gör allt de förmår för att skydda deras medlemmars intressen samtidigt som ekonomer och specialister och journalister spekulerar i media.

Först ut med hyresförhandlingarna i år var två fastighetsägare i Norrbotten. Specifikt gäller det AB Wallsténshus och Pitebo AB i Piteå som har hand om 42 000 lägenheter i staden. De lagt ut varsina höjningskrav på 2.8 procent respektive 3.5 procent. Hyresgästföreningen tror dock på låga räntehöjningar inför 2014.

Förhandlingar har även inletts, och plötsligt avslutats, i region Stockholm. Hyresgästföreningen meddelar att Fastighetsägarna i Stockholm gick från bordet när Hyresgästföreningen presenterade sitt nollbud inför 2014.

Motiveringen till detta nollbud har Greger Björkegren, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholmsregionen, skrivit om på SVD's Brännpunkt i söndags. Där kopplar han höjningen av hyror till en allmänt svagare samhällsekonomi.

- Under de senaste åren har inflationen varit låg, räntorna låga, löneutvecklingen dämpad och kostnadsmedvetenheten i samhället hög. Men bostadsbolagen har ändå krävt stora hyreshöjningar varje år.

Liknande resonemang kan vi även se från Hyresgästföreningen i Göteborg, där Pedram Kouchapour och Göran Moberg skriver till Göteborgsposten. Enligt dem har priser i samhället generellt ökat med 4.7 procent, medan hyror har stigit med 10,9 procent. Göteborgska fastighetsägare kräver även en hyreshöjning på så mycket som 5 procent, medan Hyresgästföreningen hävdar att det påstådda värdet inte finns där för hyresgästerna som kan motivera en sådan höjning.

- Så om GFR verkligen menar allvar med att hyresgästernas värdering av förvaltningskvalitet ska ha större genomslag i hyressättningen är det dags för många av dess medlemsföretag att börja leverera det som hyresgästerna efterfrågar och redan betalar för. 

Med alla dessa konflikter inom hyresförhandlingen önskar nog många att de bara kunde komma undan hela processen. Vilket Larssons Fastigheter faktiskt försöker med. De avslöjades nyligen med att försöka övertyga deras hyresgäster att själva förhandla om hyran, direkt med fastighetsägarna. Detta skrevs nyligen om på sr.se

Där har VDn för företaget själv gått och knackat dörr med en enkät i högsta hugg. Detta för att frångå förhandlingsordningen, som är till för att skydda boende från ockerhyra och se till att lika lägenheter hyrs ut till lika pris. Tydligen ska enkäten ha visat att hyresgästerna var positiva till att frångå förhandlingsordningen, och om detta stämmer är det deras fulla rätt att förhandla själva.

Ännu är det tid kvar till 2014, och förr eller senare måste förhandlingarna ta slut och de olika parterna komma överrens.

För mer information om bostadsmarknaden, framförallt i Göteborg, se www.egnahemsbolaget.se.