Ökat nyföretagande i december

Ökat nyföretagande i december

Konkurser och nyföretagande med 2013 i backspegeln

2014-01-16

Först nu när året är slut kan vi få en rättvis bild av hur 2013 såg ut på företagsmarknaden. I samband med detta har allt fler gjort slutgiltiga årsrapporter om de bästa och värsta utvecklingarna i Sveriges näringsliv. Jag har särskilt tittat på rapporter gällande födsel och död av företag i landet.

Nyföretagande ökade markant under december

Bland dessa rapporter finner man bland annat att nyföretagandet ökade markant under årets sista månad. En undersökning från Visma rapporterar en stor ökning av nyregistrerade företag under december 2013. En total ökning på 16.1 procent fler än vad som registrerades under december 2012.

Detta vänder de dåligt utsikterna från tidigare i år. Dagens industri rapporterade i augusti att det första halvåret visat en minskning av nyregistrerade företag på 4.5 procent. Efter december i år registrerades alltså sammanlagt 60 527 nya företag. Det innebär en minskning på 2 procent jämfört med förra året. Trots denna minskning visade 2013 en ökning av aktiva företag, då även antalet avregistrerade företag minskade med 4.7 procent. Det är även, rent historiskt sett, ett av bara fem år med tillskott på fler än 60 000 företag. Så vi får se på dessa siffror som positiva trots minskningen.

Upp till 5 procent fler konkurser under 2013

Däremot visade 2013 en ökning i konkurser. Totalt sett var det alltså 6 960 företag som gick i konkurs, jämfört med 6 660 under 2012. De mest representerade branscherna var information och kommunikation, fastighetsservice och kontorstjänster.

Allra värst drabbat var dock Jönköpings län, där antalet konkurser ökade med så mycket som 35 procent. Antalet konkurser blev 194, jämfört med 144 konkurser förra året. Många av dessa räknas till företag inom koncernen JB gymnasiet – en av årets värsta konkurser.

Med 2013 bakom oss kan vi nu hitta de mest framgångsrika uppstickarna för nya idéer och spännande samarbeten. Men vi kan även lära oss av de som misslyckades under året, och därigenom undvika att göra samma misstag.

Om du själv är intresserad av att starta eget företag, se filmen från www.cash-IT.se nedan och få 10 smarta tips.