Skapar jobb

Skapar jobb

Samhällsengagerad investor vinnare i entreprenörstävling

2014-05-12

I Göteborg skickar man vidare Svante Andersson till riksfinal i Entrepreneur Of The Year. Han driver Stenhaga Invest och arbetar med fastigheter, industri, programvaruutveckling, konsultverksamhet och vindkraft.

Förutom att identifiera och hjälpa mindre företag med stor tillväxtpotential är han också engagerad i ungdomar med psykiska problem, jobbar med hållbar tillväxt, jobb och integration. Det är trots allt lite synd hur många entrepreneur4life-typer som har det i blodet uppmärksammas så lite i media i övrigt med tanke på hur bra beslutstagare de faktiskt är. Även Bilglascentralen i Göteborg har under sina 50 år som företag drivits och utvecklas av familjen och expanderat från en affärslokal till två. För att fler företag skall starta upp och växa i Göteborg finns Almi Väst som är en statlig organisation med uppgift att främja lokala företag och affärsidéer. Almi bistår med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation.

Det är värt att uppmärksamma det här för att samhällsutveckling i allmänhet bygger på att hitta smarta lösningar på komplexa problem i stadig förändring, och många gillar att peka på marknadskrafter och “entreprenörsskap” som räddningen. Men den teorin fungerar bara om man samtidigt avgränsar det till den typen av individer som också har ett personligt engagemang för att bygga just samhället. Väldigt många har bara personliga motivationer som inte kan ge samma effekt.

Läs mer om Svante Andersson i denna artikel från Dagens Industri.