E-handel skapar arbetstillfällen även för fysiska butiker

E-handel skapar arbetstillfällen även för fysiska butiker

Borås utmanar Kalmar som E-handelsstad och skapar nya jobbtillfällen för alla företag

2014-08-26

Kalmar har numer fått mycket hård konkurrens. Borås har satt som mål att vara Sveriges e-handelsstad nummer ett och för att kunna genomföra detta har man också startat en helt ny förening som ska arbeta med att ta fram olika delmål som krävs för att slutligen kunna nå dit man vill. Föreningen heter Ehandelsstaden Borås och har beslutat sig för att göra om Borås till Sveriges Mekka för e-handel.

Under början av 2013 gick även Kalmar ut med samma typ av budskap då man också ville bli Sveriges allra främsta e-handelsstad. För att nå dit så satte man ihop ett projekt som inkluderade Kalmar Science Park, regionförbundet samt Kalmar kommun där de tillsammans skulle förvalta och investera sex miljoner kronor under kommande år för att kunna främja hela regionens e-handel.

Borås har sedan länge varit en av Sveriges största postorderstäder vilket har lett till att även de vill ta upp kampen. Föreningen startades av Peter Olsson och Mikael Fredriksson och deras tanke med hela föreningen är att den ska kunna inspirera unga entreprenörer så att dessa i sin tur vill och vågar starta nya e-handelsföretag. Men självklart vill de som tidigare nämnt också arbeta för att Borås ska kunna bli nummer ett bland Sveriges e-handelsstäder.

Under senare år har Borås faktiskt inhyst en hel del etablerade e-handelsföretag så som Bubbleroom, Halens, Ellos och Nelly. Under ett längre tidsperspektiv vill man att den här satsningen ska kunna resultera i att ännu fler etablerade företag väljer att använda Borås som sin bas. Detta ser det lokala truckserviceföretaget Borås Truckservice som väldigt positivt. Det kommer innebära att efterfrågan på både truckar och utbildningar ökar i takt med det nya lagerlokalerna satsningen kräver av Borås med omnejd.

Det är dock absolut inte en lätt uppgift utan den kommer att kräva ett ordentligt samarbete mellan både kommunen och stadens högskolor. Alldeles nyligen så publicerade föreningen sin helt nya hemsida och de har även gjort en egen Facebook sida för att lättare kunna nå ut till ännu fler människor. Ett primärmål som föreningen har antagit lite löst är att man gärna vill få hit företag som till exempel Zalando. Dels för att det är ett väldigt etablerat företag men också för att kunna minska stadens arbetslöshet. Den 27 maj 2013 kickstartade man projektet med en första föreläsning av grundaren till företaget Klarna som heter Sebastian Siemiatkowski. Klarna har idag blivit en av de allra mest populära betalningslösningar för e-handel.