Ibland undrar man om det är talang eller förutsättningar som skapar fotbollsstjärnor

Ibland undrar man om det är talang eller förutsättningar som skapar fotbollsstjärnor

Fotbollslandslagens position i FIFA:s världsranking i förhållande till landets ekonomi

2014-12-17

Hur är det egentligen med relationen mellan ekonomi och position på FIFA:s världsranking över fotbollslandslag? Finns det ett samband med höga placeringar och rika klubbar? Låt oss ta en närmare titt över några exempel.

I år 2014 så tog Tyskland hem vinnartiteln i VM i fotboll, och har således plats 1 på FIFA:s världsranking. Med starka spelare och en väl grundad klubb så krossade dem motståndet som möttes. Över listan av världens rikaste länder så ligger Tysklands ekonomi på 5:e plats, vilket innebär att de har mycket pengar att pumpa in i deras fotbollslandslag. Det finns många stora fotbollsarenor att träna på av hög kvalitet, och intresset är mycket stort runtom i landet.  De tyska landslagsspelarna är välbetalda vilket också har en del att säga kring dess insats då fokus helt kan ägnas åt fotbollen.

Eritrea ligger som nummer 200/208 på FIFA:s världsrankinglista, och räknas som det 5:e fattigaste landet i världen. Detta innebär att det inte finns så goda möjligheter till kvalitativ träning på kostsamma fotbollsplaner som för det tyska landslaget. Lönen är avsevärt mindre för landslagsspelarna vilka då har andra sociala omständigheter som kanske måste komma i första hand.

Det är svårt att säga om fattigdom påverkar ett fotbollslandslags prestation och placering då exempelvis Eritrea är väldigt framstående inom andra sporter som friidrott bland annat. Men det är självklart en faktor som spelar in när det kommer till hur social säkerhet och omständigheter kring hur man lever som spelare i ett landslag skiljer sig mellan en rik och fattig klubb. Talang och idrottsskicklighet kan dock inte köpas för pengar, och med hård träning har det visat sig många gånger att man kan ta sig till första plats trots ekonomiska svårigheter.